Синдром на компютърния стрес и влиянието на компютрите върху живота ни

Синдром на компютърния стрес и влиянието на компютрите върху живота ни

Синдром на компютърния стрес (СКС) е въведен като термин от Мъри Фейнголд (американски лекар). СКС е свързан с все по-голямата зависимост на човечеството с нуждата от време за поддръжката и не на последно място, с необходимостта да се чака, когато компютърът „забие“. Едно от основните притеснения на потребителите е силното влияние на технологиите върху личния им живот и отношенията с близките хора.

Влиянието на компютрите върху човека

Влиянието на компютрите върху човека е колкото полезно, толкова и вредно. Разбира се, разликата е в дозата. Прекомерната работа с компютър може да доведе до следните симптоми: силно главоболие, възпаление на очите, алергия, раздразнителност, безсъние, летаргия и депресия. Ако не се вземат мерки навреме, вредите от компютъра, в комбинация със Синдрома на компютърния стрес, може да доведе до следните усложнения:

 • Заболявания и болестни състояния – прекомерна умора, силно главоболие (особено в областта на челото и тила), постоянна отпадналост и сънливост, болки в очите и/или очната ябълка), болки в тила и долната част на гърба, болезнени крайници, изтръпване (така нареченото мравучкане), напрежение в мускулатурата на гърба и раменете и други.
 • Проблеми с очите: умора, остра болка, нетипични промени във визуалното възприятие, замъглено зрение, трудности при фокусиране, двойно виждане, парене, сърбеж, сълзене и др.
 • Психо-емоционални проблеми – раздразнителност, невъзможност за съсредоточаване в ежедневни задачи, депресивни състояния, понижена концентрация и работоспособност, проблеми със съня, тревожност, паника и др.

Основни причини за неразположения при работа с компютър

Според лекарите основните причини за появата на неразположения при работа с компютър са следните:

 • Неправилна позиция на при работа с компютър.
 • Носене на неподходящи очила и лещи. Неправилно диагностициран проблем с очите, който налага носене на диоптрични очила.
 • Неправилна организация на работното място, което може да доведе до натоварване на очите, ставите и цялото тяло.
 • Претоварване на физиката, психиката и зрителните възприятия.
 • Ниско ниво на визуална подготовка.
 • Недостатъчен сън, недостатъчно социално общуване, нездравословни навици.

Друг фактор, който науката и медицината изследват повече от 10 години и чиито изследвания и тестове продължават, са вредните излъчвания на персоналните компютри. Смята се, че тези лъчения могат да окажат негативни влияния върху човешкото здраве, а наличието им да задълбочи налични здравословни проблеми у хората или да доведе до появата на нови.

Електромагнитното излъчване на монитора на персоналния компютър (както и торсионните компоненти на това излъчване) е свързано както с намаляване на общия тонус на организма, така и с появата на неприятни симптоми, които наподобяват симптоми на болести или симптоми на психо-емоционален стрес. Разбира се, тези вреди могат да бъдат избегнати чрез намаляване на работата с технологиите, с повишен контрол върху организацията на работа, по-здравословен живот или посредством съответните защитни устройства.

Неутрализиране на вредните влияния на компютрите върху човешкото здраве

Ето някои идеи за намаляване и неутрализиране на вредните влияния на компютрите върху човешкото здраве:

 • Използването на много добър монитор, който е съобразен с вида работа (с графичен софтуер, 3D прогами, игри и т.н.).
 • Редовни профилактични прегледи на очите, за да се вземат навременни мерки, ако имате нужда от очила. Понякога малък диоптър не води до проблеми със зрението, но е съпътстван от главоболие, сухота в очите и т.н.
 • Използване на очила със защитно покритие (независимо дали са диоптрични или не).
 • Смяна на натоварването върху очите – редувайте работа на компютър с друг вид работа или ако нямате възможност, поне ставайте за 5-10 минути на всеки час.
 • Софтуер, намаляващ вредата от излъчванията на монитора върху очите.
 • Защитни устройства срещу електромагнитните излъчвания на монитора и съвременните технологии.
 • И, разбира се, поддържайте добро ниво на общото здравословно състояние – чрез качествена храна, спорт, много плодове и т.н.
 • Позитивно отношение към живота и хората около нас. Общуване на живо и намаляване от зависимостта от техниката.

В заключение, изброените в статията фактори могат да усилят вредата от компютъра, но ако бъдат неутрализирани навреме може и да не окажат влияние върху здравето, а за вас да остане да се радвате единствено на ползите от компютъра и технологиите. Грижете се за себе си, редувайте различните по вид натоварвания, не прекалявайте с нищо, хранете се здравословно, спортувайте и се обичайте. Така ще сте винаги във форма, а вредите, които съвременният живот носи със себе си, ще оказват минимално влияние върху вас.

 

Източници:

Синдром на компютърния стрес >>

СКС и причините за появата на различните му симптоми >>

Въздействието на компютрите върху човешкия организъм >>

Компютрите, мониторите и здравето >>

Related Post

thumbnail
hover

Мобилните телефони: ВНИМАНИЕ, опасност!

Изследванията вече доказват тревожните ефекти от електромагнитните вълни н...

thumbnail
hover

Асансьори – важно житейско улеснение

Безспорно асансьорът е едно от значимите технологични чудеса, без които не м...